I want to touch lives!

Pieni vakava tyttö katsoo arasti kameraan. Sylissään hän pitää pikkuruista pehmoeläintä. Yllään hänellä on värikkäät vaatteet ja taustalla oleva rakennus on maalattu syvän turkoosinsiniseksi. Tässä hän on, kuudes kummilapseni. Muista poiketen hän asuu toisella puolella maapalloa, Intiassa. Hänen elinympäristönsä ja elämäntapansa on minulle täysin vieras, niinkuin omanikin hänelle. Emme puhu yhteistä kieltä ja kirjeenvaihtomme tapahtuu tulkin välityksellä. Silti olen sitoutunut useaksi vuodeksi tähän lapseen.

Omat Intian-kokemukseni rajoittuvat lapsuuden kirjeenvaihtokaveriin sekä lomamatkaan Mumbaissa ja Goalla. Ala-asteikäisenä minulla oli monia kirjeenvaihtokavereita kotimaasta ja ulkomailta. Pisimpään kirjoittelin Perä-Posiolta kotoisin olevan Irjan sekä Punessa asuvan Manishan kanssa. Intialaisen ystäväni kanssa yhteys päättyi, kun hän meni naimisiin. Sain kutsun häihin, mutta en päässyt lähtemään, koska olin silloin au pairina Bordeauxissa. Muistan, kuinka kiihkeästi ystäväni kutsui minua luokseen. Kyseessä olisi ollut luultavasti ainoa ja viimeinen kerta, kun olisimme voineet tavata. Minua harmitti vielä pitkään, etten päässyt.

Kun harkitsin kummilasta ulkomailta, mietin pitkään auttamisen etiikkaa. Sitä, että olisiko se joltain pois, jos suuntaisin apuni toiselle puolella maapalloa. Täällä kotimaassakin kun olisi paljon hyviä kohteita. Mitä enemmän pyörittelin ajatusta siitä, kuka apua eniten tarvitsee, sitä vaikeammaksi koko asia muuttui ja lopulta mikään kohde ei tuntunut sataprosenttisen oikealta. Palasin lähtöruutuun ja siihen, mistä koko idea sai alkunsa. Siihen pieneen lapseen toisella puolella maapalloa.

Alussa mietin myös sitä, kuinka lahjoitukseni tulisi jakautumaan. Apuni ei kohdistuisikaan pelkästään kummilapselle ja hänen perheelleen vaan koko yhteisöön. Lahjoituksen keskittäminen kapeasti saattaisi itse asiassa jopa vaikeuttaa lapsen asioita. Syntyisi eriarvoisuutta ja eriarvoisuuden lisääminen saattaisi pahentaa ongelmia entisestään, kun taas koko yhteisöä tukemalla apu jakautuisi tasaisemmin ja siitä olisi enemmän hyötyä.

Sain uudenvuoden toivotuksena tervehdyksen, jossa oli siirtokuva lapsen käden kuvasta. Kuvan voi silittää sydämen kohdalle omaan T-paitaan. 'May you touch many more lives this new year!'

Sain uudenvuoden toivotuksena tervehdyksen, jossa oli siirtokuva lapsen käden kuvasta. Kuvan voi silittää sydämen kohdalle omaan T-paitaan. ’May you touch many more lives this new year!’

Halusin, että kummilapseni on tyttö. Lisäksi halusin tytön olevan sen ikäinen, että avullani hän pääsee aloittamaan koulun ja myös jatkamaan sitä mahdollisimman pitkälle. Naisten kouluttaminen on merkittävä tekijä tasa-arvon ja hyvinvoinnin lisäämisessä kehitysmaissa. Koulutus tuo naisille oikeuksia, työmahdollisuuksia ja päätösvaltaa. Ja koska naiset ovat vastuussa koko perheestä ja kodista, heidän hyvinvointinnistaan hyötyy koko yhteisö.

Saan kummitytöltäni postia aina silloin tällöin. Hän kertoo minulle asioita elämästään: oppimistaan asioista tai tulevaisuuden suunnitelmistaan. Kashish kertoo pitävänsä leikkimisestä ja haluavansa isona opettajaksi. Lisäksi saan kuulla, kuinka hän on oppinut hoitamaan pieniä haavoja ja ennaltaehkäisemään ripulia. Minä taas vuorostani kerron, millaista on elämä Suomessa. Viime talvena lähetin hänelle kuvia lumisesta Helsingistä ja joulupukista (tietty!). Joskus pakettiin eksyy värikyniä, vihkoja tai iloisia tarroja.

Kashish kummiuden aloittamisen aikaan.

Kashish kummiuden aloittamisen aikaan.

Tahdon ehkä mennä henkilökohtaisesti katsomaan kummityttöäni jonain päivänä. Olisi hienoa ja varmasti myös liikuttavaa tavata Kashish ja hänen perheensä. Ehkä vielä joskus! 🙂

Uusimmassa World Visionin lehdessä kerron lisää ajatuksistani kummiudesta: http://issuu.com/suomenworldvision/docs/swv_lehti_0115_valmis__1_/10

There are 17 comments

  • Sakari Savolainen sanoo:

    Hei Johanna olet tehnyt hyvän päätöksen ottaa kummilapsen ulkomailta, arvostan sitä hyvin paljon. Minulla on ollut kummilapsi ulkomailta jo 4 vuotta. Minulle on tullut hyvin tärkeäksi lähimmäisen auttamisen- moni lapsi on pystynyt aloittamaan koulunkäynnin ja moneen kyläään on saatu puhdas kaivo, josta saa juomakelpoista juomavettä. Olen lähttänyt kyniä ja piirustuspaperita, minustakin olisi kiva nähdä kummilapsi ja moneen kylään on saatu myös koulu. Hyvää tulevaa vappua sinulle Johanna. T.Sakari.

    • Johanna Koivu sanoo:

      Hei Sakari! No sinähän olet jo konkari! Mistäpäin sinun kummilapsesi on?

      • Sakari Savolainen sanoo:

        Hei minun kummilapsi on Berusta, se on pieni kylä. Mutta nykyään sinne ei voi lähettää enää kummilapselle lahjoja. Siellä on lapsien kesken kateutta, minulle tuli kirjeitse tieto. Lähimmäisen auttaminen tuli minulle sydämmen asiaksi, kun sairastuin noin 4 vuotta parantumattammaan sairauteen. Olen paljon miettinyt miten paljon esim. suomalaiset pistävät ruokaa roskiin, ja myös kaupat laittaa ruokaa roskiin, ja miten paljon kehitysmaissa nähdään nälkää. Suomalaiset eivät osaa arvostaa, miten täällä on hyvin asiat. Olin käymässä yhdessä ravintolassa, missä lapsi rupesi haukkumaan, että en syö tälläistä ruokaa ja heitti sen roskiin. Minulle tuli sellainen ajatus, miten paljon nähdään nälkää kehitysmaissa. Suomessa ei osata arvostaa, miten täällä asiat ovat hyvin. Kiitos Hehkuva rauta- kevätkiertueesta, vaikka itse pääsytkään. Kevätterveisin. Sakari.

  • HannaN sanoo:

    Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen pitkään harkinnut kummiksi ryhtymistä, mutta aina hanke on jäänyt syystä tai toisesta. Nyt kyllä sinun inspiroimanasi tartun toimeen :-).

    Mukavaa kevättä sinulle ja terveisiä Kashishille!

    • Johanna Koivu sanoo:

      Kiva kuulla, että kirjoitukseni on inspiroinut tulevia, uusia kummeja 🙂 Kiitos samoin sinulle, Hanna!

  • Pia sanoo:

    Mä oon miettiny kummilasta jo pitkään… Pitäis alkaa toimii jotain sen eteen 🙂

  • JaanaJ sanoo:

    Vautsi- kuudes kummilapsi jo. Sulla oli tosi hyvä pohdinta tuon lahjoituksen jakautumisen suhteen, että ei eriarvoisuus lisääntyisi.

  • Anu sanoo:

    Moikka Johanna.
    Hienoa että haluat auttaa tätä tyttöä, jotta hänellä olisi mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen, joka on koulutuksen avulla mahdollista. Tyttö on onnekas, kun on saanut sinusta kummin.

    Tämän päivän maailmassa kaikilla ei ole mahdollisuutta opiskella ja ilman koulutusta eläminen on hyvin vaikeaa. Aiemmin tilanne on ollut erityisesti paha tyttöjen kohdalla köyhemmissä maissa, mutta tänä päivänä Suomessakin on nuoria, jotka jäävät ilman opiskelupaikkaa ja sitä kautta riski syrjäytymiseen kasvaa. Tämän päivän päättäjät ovat vastuussa, mikä tilanne on tulevaisuudessa.

    Pienillä teoilla ja auttamisella, moni lapsi ja nuori saa mahdollisuuden.

  • Niina Hakonen sanoo:

    Itsekin olen päättänyt ottaa kummilapsen, mistä maasta alkuun, en vielä tiedä. Hyvällä asialla olet 🙂

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Comment Spam Protection by WP-SpamFree

    © Johanna Koivu 2014
    Mainostoimisto Creative CrueidHairFrantsila2orplusHM-KuvatElonkerjuuBootfactoryFinsoffat