Selvästi hyvä päivä

Tässä ensimmäisessä blogissani käsittelen aihetta, johon olen kuluneen syksyn aikana törmännyt paljon. On ollut yllättävää huomata, miten paljon juominen ja varsinkin juomatta jättäminen kiinnostaa ihmisiä. Kun olin ensimmäisen kerran kertonut julkisesti siitä, että vähensin alkoholinkäyttöäni, ei minulta sen jälkeen paljon muusta kyseltykään. Vaikka puhuisin omasta mielestäni paljon kiinostavimmista aiheista, palaa keskustelu aina juomiseen. Mikä siinä alkoholissa niin kiinnostaa meitä suomalaisia?

Alkoholi aiheena nostattaa voimakkaita tunteita. Jos alkoholin hintaan kosketaan, nousee siitä nopeasti melkein kansanliike. Kieltolain kummitellessa historiassa me emme vieläkään osaa suhtautua alkoholiin luontevasti. Se on meille tabu ja lähes pyhä asia.

Entä mikä muusikon juomisessa sitten kiinnostaa? Alkoholinhuuruisissa takahuoneissa ja keikkabusseissa inspiraatiota ja luovuutta etsitään dekadentista elämäntavasta ja paheellisesta käytöksestä. Lavalla hurmion saavuttaminen on kuin uskonnollinen kokemus,bändin ja yleisön välille muodostuu lähes pyhä yhteys. Maalaamani kuva on toki yltiöromantisoitu, mutta ei täysin tuulesta temmattu. Työskentelen ympäristössä, jossa alkoholin käyttö on hyväksyttyä ja sitä ihannoidaan. Kun tulen työpaikalle, on jääkaappi täynnä. Ja kun sieltä lähden, on juhlinta ylimmillään. Jos en juo, tuntuu kuin jättäisin osan palkastani nostamatta! Pitääkö elää rappiollisesti, että voi olla katu-uskottava rokkari?

Elämysteollisuudessa mielikuvia luodaan ja niitä ylläpidetään. Osa on totta, osa ei. Osa tietoisesti luotuja, osa sattumalta syntyneitä. Toiset tuovat lavalle kaiken, mitä edustavat ja elämä siviilissäkin on pelkkää rokkenrollia. Itselleni toimivin sabluuna on vetää tiukka raja yksityisen ja julkisen välille. Esiintyessäni nautin saamastani huomiosta ja annan yleisölle kaikkeni, mutta siviilissä olen enemmänkin ujo kuin huomionhakuinen.

Mitä tulee alkoholin ja keikkailun yhdistämiseen, humalassa soittaminen on taitolaji. Kokeiltu on, mutta siihen ei minun taitoni riitä. Harva lähtee keskellä yötä 90min lenkille ja vetää kossupullon siihen alle. Entäs sitten krapulassa soittaminen? Kun sydän hakkaa ja oksettaa. Täytyy tunnustaa, etten pysty siihenkään!

Omalla kohdallani kyse on henkilökohtaisista valinnoista, joilla tehdä elämästä omannäköisen. Tällä hetkellä ajatusmaailmaani vastaan sotii ajatus, että eläisin viitenä päivänä hyvin terveellisesti ja kurinalaisesti ja sitten viikonloppuna romuttaisin kaiken. Lisäksi yötyöläisenä järkevän päivärytmin löytäminen on haastavaa. Joten olen valinnut elämäntavan, jossa panostan terveyteeni ja hyvinvointiini. Käytännössä se tarkoittaa elämää, jossa alkoholilla on pienempi rooli. Toisin sanoen elämää ilman huumaavaa nousaria. Pään nollaamista. Tunnetta siitä, kuinka asiat luistaa, velat muuttuu saataviksi ja peilikuva miellyttävämmäksi!

Nyt täytyy kuitenkin lopettaa tämä ensimmäinen blogini, koska on vaara, että alan saarnata ja moralisoida. Jotta minua ei pidettäisi tiukkapipona, haluan kohottaa maljan 97-vuotiaalle, itsenäiselle Suomelle. Kippis!

There are 5 comments

 • JaanaJ sanoo:

  Valitettavasti juomattomuutta joutuu usein selittämään ja varsinkin uudet tuttavuudet saattavat katsoa ns. hieman kieroon, kun kieltäydyn alkoholista. Olen ollut absolutisti koko elämäni ja siihen on vain ja ainoastaan yksi syy- en pidä alkoholin mausta. En juo myöskään kahvia enkä kaakaota ja syy edelleen sama eli maku.
  Miksi mun pitää selittää juomattomuuttani, mutta ne jotka juovat heiltä ei kukaan koskaan kysy syytä juomiseen?

 • eevis sanoo:

  Jännä juttu, kaverini teki juuri pari viikkoa päätöksen tehdä ensi vuodesta tipaton… ja pohti samaa, miten pärjää kun ihmiset siunailevat ja päivittelevät asiaa… Sanoin hänellekin, että itse olen huomannut ettei ketään kiinnosta MITÄ lasissasi on, kunhan sinulla on koko ajan lasi kädessäsi, ja siemailet siitä… 🙂 Vettä, mehua, paukku, kunhan jotain on niin kukaan ei taivastele sen enempiä! 😀

 • Sakari Savolainen sanoo:

  Minulla ei ole kokemusta alkoholi ongelmasta täytin 19.12.2014.50.Vuotta en ole viellä kertaakaan ollut humalassa olen kyllä maistanut alkoholia mutta se on jäänyt siihen kyllä kun maiston alkoholia se oli todella pahanmakuista on hienno asia Johanna kun olet lopettanut alkoholin käytön halluan antaa kaiken tuen sinulle tässa päätöksestä .Hyvää alku vuoden jatkoa.T.Sakari Fani.

 • Tumppi Juurinen sanoo:

  Moicca Johanna ! Hauska sattuma, että olet kirjoittanut tämän juttusi syntymäpäivänäni eli 16. joulukuuta ja se jotenkin inspiroi kirjoittamaan. Olen ollut eläkellä reilut 5 vuotta varsin vaihtelevista ja myös mielenkiintosista yli 40 vuotta kestäneistä ”leipätöistäni”, joista eläkkeenikin tienasin. — Musiikkiharrastukseni alkoi sattumien kautta jo kansakoulu-aikana, kun ”jouduin” laulamaan koulun kevät- ja joulujuhlissa… Vuonna 1959 minut ”houkuteltiin” opiskelmaan puhallinmusiikkia ja sen ”hyvänä seurauksena” soitin Keuruun Soittajapojat -puhallinorkesterissa tuubaa vuoteen 1968. — Vuonna 1964 kaverit houkut-telivat ostamaan bassokitaran ja siitä lähtien olen soitellut ja myös laulanut bändeissä ja viimeset n 30 vuotta ”free lancerina” vuoteen 2010. — Kyllä tuo ”lasikantinen laulukirja” tuli minullekin vuosien mittaan varsin tutuksi ja välillä ongelmaksikin asti, mikä myös aikoinaan oli syy avioerooni. — Varsin osuvasti totesi aikoinaan absolutisti, kansan-edustaja ja ministeri Johannes Virolainen alkoholin käytöstä/käyttäjistä: ”Viina on viisasten juoma” ! — Aikani kuluksi käyn edelleen silloin tällöin karaokebaareissa verestämässä muistoja ja ”jodlaamassa” tuttuja ja uudenpiakin biisejä. — Hyviä ja hauskoja keikkoja, hyvää vointia ja jaksamista Sinulle ja hienolle bändillenne ! Terveisin: ent. virapelimanni-muusikko Tuomo ”Tumppi” Juurinen Hgin Kannelmäestä (syntyperäisin Keski-Suomesta Keuruulta).

  • Johanna Koivu sanoo:

   No moicca vaan Tumppi!
   Kiitos viestistäsi ja vauhdikkaasta tarinastasi! Hauska sattuma, että kirjoitus osui juuri syntymäpäivällesi 🙂
   Kyllä se niin vaan on, että viina ja bändi ovat aika erottamaton yhdistelmä. Siksi halusinkin herätellä keskustelua aiheesta- mukavaa, että sitä on syntynyt!
   Hyvää jatkoa sinulle myös!

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Comment Spam Protection by WP-SpamFree

  © Johanna Koivu 2014
  Mainostoimisto Creative CrueidHairFrantsila2orplusHM-KuvatElonkerjuuBootfactoryFinsoffat